2008-11-06

Sydstatsrockens svarta oktober

Bortom finanskrisens ”Svarta oktober” finns det också en sydstatsrockens svarta oktober. Den amerikanska musiktidskriften Guitar Legends senaste nummer (nr 106) tar upp just detta dystra fenomen, men resultatet blir inte dystert utan en samling mycket medryckande musikjournalistik kring ett knippe artister varav åtminstone några tillhör mina favoriter.

Den 29 oktober 1971 dog den mycket begåvade gitarristen Duane Allman i en motorcykelolycka. Han var ledare för Allman Brothers Band, som just stod inför sitt stora kommersiella genombrott med Live at Fillmore East. ALB betecknas av de flesta som grundare av den genre – om det nu är en särskild genre – som kallas sydstatsrock. Jag har egentligen aldrig lyssnat på just detta band, däremot har jag lyssnat desto mer på nästa stora band för vilket Duane Allman var en stor inspirationskälla, nämligen Lynyrd Skynyrd.

Bandet hade sin storhetstid cirka 1974-77, som bekant störtade deras turnéplan och flera av bandets medlemmar dog, andra fick varierande grad av allvarliga skador. Det skedde 20 oktober 1977. För den som har läst biografier över Lynyrd Skynyrd innehåller kanske artiklarna i senaste Guitar Legends inte så mycket nytt, men händelseutvecklingen som ledde fram till sångaren Ronnie van Zants, gitarristen Steve Gaines och sångerskan Cassie Gaines död framstår verkligen närmast som en gotisk skräckhistoria, a southern gothic tale. Så många element finns där; flera av medlemmarna inblandade i allvarliga trafikolyckor året dessförinnan, Ronnie van Zants föraningar om sin egen död, körsångerskan som drömde en sanndröm samma natt om att ett plan skulle störta osv. Kuslig och intressant läsning!
Jag vet, sydstatsrocken var ”ute” under flera decennier, men ett band med ett så grundmurat unik blandning som Lynyrd Skynyrd kommer alltid att leva vidare musikaliskt; det handlar om den sårbara arbetarklasstematiken i sångerna parad med den återhållsamma tyngden hos de tre elgitarrerna som var utmärkande för Lynyrds sättning. Och därmed nog om Svarta oktober!

Inga kommentarer :