2010-12-26

Var Glad!


Sitter och hör på julsångerna i radio. Och jag blir rörd, det blir jag inte alltför ofta, men nu är det tåreläge.

Fyra ljus brinner i fönstret, julstjärnor på andra sidan gården, snön som blir blå i skymningen, grannen som fortfarande klampar runt och städar ovanpå, kajorna som slokar i träden. Jul indeed.

Och jag tänker på att miljoner kyrkor jorden runt, är upplysta nu, och ekar av dessa hängivna sånger. Kupolerna glimmar av ljus, en unge skriker i ett hörn, det luktar stearin och kanske rökelse, psalmböckerna prasslar.
"Folk fall ned, och hälsa glatt din Frihet".
"God bless You, merry Gentlemen..."

Vilken stor kollektiv dröm det är: Att barnet där i halmen är från Gud. Att godheten kommer ner och beblandar sig med oss, herdar och kungar och änglar, ingenjörer och butiksbiträden, vad vi nu är.
Jag tror inte mänskligheten klarar sig något vidare utan dessa bågar av tro. Det är något med Ordens makt. Du blir inte bara det du äter (skinka typ), du blir också det du säger. Som i Johannesevangeliet: Ordet var ljus.

Eller som i den gamla frejdiga frikyrkopsalmen: Var Glad, Var Glad, ty Kristus är född i Betlehems stad.

(Bilder: Isis med Horusbarnet, Mariaikon med Jesusbarn)

1 kommentar :

Andreas Björsten sa...

Ja, men landets press ("mainstreammedia") verkar vara kraftigt emot all form av kristet julfirande. I Aftonbladet på julafton kunde man läsa en stor kulturartikel där Ann-Charlotte Altstadt går till storms mot kyrkans barnbiblar med motiveringen 1) att de har förvanskat Bibelns innehåll 2) inte tillräckligt förvanskar (censurerar) innehållet. Nej, det hänger inte ihop.
http://www.aftonbladet.se/kultur/article8323367.ab

Lyssna också till denna slutkläm: "Man måste ha en stark genetiskt disposition för gudstro för att inte bli ateist av Bibeln."

Förutom att meningen innehåller ett tryck/skrivfel så är det ett egendomligt påstående av "bibelrecensenten" Altstadt. Tror hon att alla troende kommer från Smålands Jerusalem?