2011-03-13

Ett olöst problem

SKB, Svensk kärnbränslehantering, tänker den 16 mars lämna in en ansökan om att gräva ner det radioaktiva avfallet från våra kärnkraftverk i marken.

Enligt Greenpeace har metoden fått skarp kritik från flera oberoende forskare eftersom det är stor risk att kopparkapslarna korroderar och det radioaktiva materialet läcker ut. Även statliga Kärnavfallsrådet menar att mer forskning behövs.

Via Greenpeaces hemsida kan du skicka ett mejl till SKB:s styrelseledamöter – om du vill be dem tänka om i en fråga som kommer att påverka dig och mig och resten av livet på jorden i hundra tusen år.

4 kommentarer :

Gabrielle Björnstrand sa...

Redan på 70-talet, satt jag och översatte en artikel om olyckan på Three Mile Island, tillsammans med Lennart Dahléus och Jordens vänner, vi publicerade artikeln i god tid före kärnkraftsomröstningen.

Ökningen av cancer i det området är vetenskapligt bevisad.
Ikväll satt en något överkontrollerad Hamilton i TV och berättade för oss att vi inte bor i ett jordbävningsområde. Inte? Aha? Vad dum jag är. Då så.

Det Hamilton och andra kärnktraftsförspråkare glömmer är just det jag nämnde i mitt förra inlägg; att hela vår värld blivit mer osäker, vi lever inte i de svenska ingenjörernas önskeidyll längre. Vi har en terrorist på Drottninggatan ett år, och det borde finnas ett tänk som omfattar terrorism visavi kärnkraft och andra potentiellt livsfarliga områden i samhället.

Klart vi ska stödja GreenPeace.

Men det är dagar som dessa man bara vill resa sig och gå, till den där ön, eller fjället, där man tror sig vara onådd av skiten.

Gabrielle Björnstrand sa...

Och här en extra länk om krafterna bakom den nonchalanta industrin.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article8705209.ab

Helena Looft sa...

Å, jag önskar att tidningar på nätet kunde stänga av sina kommentarsfunktioner. De fullständigt huvudlösa inlägg som poppar upp under artiklarna gör att man tappar allt hopp om mänskligheten.

Gabrielle Björnstrand sa...

Det är möjligt att man tappar hoppet om "mänskligheten" i soffdogmatikernas åsiktslåda. Men man tappar inte hoppet om japanernas mänsklighet.
I det allra värsta visar sig det allra bästa. Som min gamle vän Gandhi brukade säga.