2014-10-02

Linda Skugge om Ulf Lundell

Linda Skugge försöker lära Ulf Lundell - liksom hans förlag Wahlström & Widstrand - om textredigering. Det är naturligtvis, hm, lite förmätet. Den stökiga och brötiga prosan är ju en del av Ulf Lundells egenart, åtminstone hittills. Ibland funkar det bättre, ibland sämre. Jag provar tanken: Linda Skugge är helt enkelt avundsjuk på att U. L. har en hängiven publik.
Skugge önskar sig en helt annan bok - någon slags avklarnad, kortfattad meditation - som Ulf Lundell inte har skrivit och det är naturligtvis tjänstefel som recensent att önska sig en annan bok än den författaren har skrivit.

Nu bör man ju veta att Skugge och Lundell har någon slags fittstimsrelaterat gruff sedan över tjugo år och det här är inte en recension.

Över huvud taget har Linda Skugge sedan sin återkomst som recensent visat sig oförmögen att ta ställning till en bok utan att i högsta grad blanda in sig själv och ta sig själv som anekdotiskt exempel. På så sätt påminner hennes "recensioner" om den sene Stig Larssons i Aftonbladet Kultur. Läsvärdet ligger på andra ställen än de man kanske väntar sig, eftersom deras texter i allt mindre grad handlar om den bok de är satta att bedöma.

Över huvud taget undrar jag om Linda Skugge har läst Ulf Lundell tidigare, då hon verkar så främmande för hans idiom. Men eftersom hon är "constant reader" - det måste hon ha gjort!

3 kommentarer :

tcargus sa...

I en intervju i Östgötacorrespondenten idag så berättar Lundell att även att hans granne Klas Östergren försökt "lära" honom hur han borde skriva. Men UL verkar inte ge avkall på sin stil, vilket jag uppskattar.

Mangan sa...

Mmm. Skugge försöker alltsedan sin feministiska antologi spela rollen som Sveriges svar på Julie Burchill, dock utan att lyckas något vidare (och detta trots massiv uppbackning av Expressen). Burchill skriver förstås inte heller några recensioner i vanlig mening på senare år, men hon är åtminstone kul och skärpt ibland.

Thåströms "Hjärter Dam" handlar om Slugge och den typen av krönikörer, det är min bestämda uppfattning.

Lenke Gustafsson sa...

Andreas: Huvudet på spiken. Indeed.