2015-12-05

Pristagare och nomineringar

Det står just nu och väger; vilken inriktning kommer svensk poesi att ta, vilken strömning kommer att bli dominerande – eller kommer det rentav för första gången på länge finnas plats för olika stilar i den svenska lyriken?

Att döma av nomineringarna till årets litterära priser är bilden ändå rätt spridd, det finns inget genomgående tema. Till Svenska Dagbladets litteraturpris (utdelat 9 november) fanns tre nominerade lyriker, Aase Berg för Hackers, Hanna Hallgren för Prolog till den litterära vetenskapsteorin och Pernilla Berglund för Fälla. Av dessa hör Hallgren och Aase Berg till den dominanta 00-talsschatteringen som jag kallat ”språkmaterialism”. Priset gick till romanförfattaren Ola Nilsson.

Till Sveriges radios lyrikpris var fem lyriker (!) nominerade: Carolina Thorell, Erik Bergqvist, Jila Mossaed, Jörgen Lind och Katarina Frostenson. Som synes inte ett namn gemensamt med Svenska Dagbladets lyriklista. Jörgen Lind tilldelades lyrikpriset för sin diktsamling Vita kommun (Grattis Jörgen!).

Slutligen: Augustpriset, det nyligen utdelade. Inte en lyriker nominerad. Jonas Hassen Khemiri belönades.

Vågar vi hoppas på ett någorlunda öppet läge framöver på lyrikens område?

3 kommentarer :

Anonym sa...

Tack för informationen Andreas! Intressant!Pia

Andreas Björsten sa...

Tack Pia.

Andreas Björsten sa...

Både Roger Skjöld och Sara Hallström hade ju varit värdiga en nominering.